Kúpiť cyklistickú prilbu – e-shop

Sprievodca výberom
cyklo prilieb


Cyklistické prilby  >  Rastie počet úrazov a škôd spôsobených cyklistami

Rastie počet úrazov a škôd spôsobených cyklistami

Poisťovne hlási nárast škôd aj zranenia, ktoré zaviní cyklisti. Ako škody na zdraví zmierniť? Základom je cyklistická prilba.

Cyklistika je po futbale najrozšírenejším športom a úspech slávi čím ďalej viac u rodín s deťmi. S masovým rozšírením jazdy na bicykli bohužiaľ rastie aj počet úrazov. V susednom Česku hlási za rok 2014 úmrtí 57 cyklistov a takmer 4 tisíc zranených po nehodách na bicykli. To iba podľa štatistík dopravnej polície. Odhadom štvornásobok zranení sa k polícii vôbec nedostane.

Pre bezpečnú jazdu na bicykli platí niekoľko pravidiel. A jedným z nich je aj nosenie cyklistickej prilby. Na slovenskom je mimo obce povinná pre všetkých cyklistov, dospelých od 15 rokov nevynímajúc. V obci ju deti mladšie ako 15 rokov musia nosiť stále.

V Rakúsku musia mať prilbu deti do 12 rokov, v Slovinsku do 14, v Chorvátsku dokonca až do 16 rokov. V Česku zase platí, že cyklistická prilba je povinná len pre mladšie 18 rokov.

Rady pre cyklistov pri ceste do zahraničia

Čím ďalej obľúbenejšie cyklo dovolenke mimo Slovensko si hovoria o užitočné tipy:

  • nezabudnite na cestovné poistenie, pre aktívnu dovolenku radšej s vyšším limitom plnenia
  • nezabudnite ani na poistenie zodpovednosti za škody spôsobené ostatným
  • vyššie je uvedených niekoľko pravidiel pre nosenie prilby, zistite si zákony vašej dovolenkovej destinácie - napr. v Nemecku sa nesmie telefonovať za jazdy na bicykli, v Taliansku zase po zotmení musíte obliecť reflexnú vestu

Každopádne cyklo prilba je základ pre bezpečnejšiu jazdu zákon nezákonnú.

Zdieľajte článok



Odporúčame cyklistické prilby






Ďalšie novinky

Cyklistická prilba v obci

Povinnosť nosiť cyklistickú prilbu v obci je iná v Slovenskej republike a iná v susednej Českej republike. Pretože cykloturistika je v oboch krajinách veľmi obľúbená, ujasníme si v dnešnom článku detaily.

S prilbou aj na kolobežku

Bez prilby sa nepúšťajte ani na kolobežku. Aj na nej sa dá ísť rýchlo a pády môžu mať fatálne následky.

Prilba - nevyhnutný doplnok cyklistov

Cyklistické prilby sú povinné mimo obce, pre deti do 15 rokov aj v obci. Prilba je však zásadnou a nevyhnutnou bezpečnostnou výbavou každého cyklistu.

všetky novinky