Kúpiť cyklistickú prilbu – e-shop

Sprievodca výberom
cyklo prilieb


Cyklistické prilby  >  Na bicykli len s prilbou - aj v horách. Tento rok už 6. sezóna projektu

Na bicykli len s prilbou - aj v horách. Tento rok už 6. sezóna projektu

Na českých horách sa konajú spoločné projekty Horskej služby a Tímu cestnej bezpečnosti nazvané Na bicykli len s prilbou. Tento rok už po šiesty krát.

Návštevníci sa tak priamo v teréne dozvedia užitočné informácie o cyklistických prilbách, povinnej výbave bicykla aj bezpečnom pohybe na horách.

Prax bohužiaľ ukázala, že pri ťažkých alebo dokonca smrteľných zraneniach cyklistov je v troch zo štyroch prípadov zasiahnutá práve hlava. Pritom v dvoch tretinách prípadov by bolo možné následky kolízie zmierniť, pretože zranenia hlavy sú na miestach, ktoré môžu byť chránené prilbou. Samozrejme takou, ktorá je kvalitná, schválená prísnou skúšobňou a dobre upevnená.

Skúsenosti z cudziny

Nemeckí a rakúski dopravní experti uvádzajú, že by mohlo byť o pätinu menej smrteľných a ťažkých zranení cyklistov, ak by sa helma používala povinne pre všetkých, bez ohľadu na vek. Podobne hovoria aj české štatistiky. V roku 2015 nemalo 82 percent usmrtených cyklistov na hlave helmu. A aj tí, ktorí prežili, majú často trvalé následky, napríklad v podobe psychických porúch alebo epileptických záchvatov.

A pretože závažné úrazy sa cyklistom stávajú čoraz častejšie aj na horách, môžete sa tento rok pri svojej vychádzke na horskom bicykli v ČR už šiestykrát stretnúť s cyklohliadkami, ktoré vykonávajú užitočnú osvetu.

Ako predísť úrazu hlavy na horskom bicykli

Občas sa nehody stanú, ale je potrebné urobiť všetko pre to, aby ich následky boli čo najmenšie. Najmä je nutné chrániť hlavu a krk. Cyklistická prilba dokáže zhruba zo 60 percent následky prípadnej kolízie zmierniť, alebo im úplne zabrániť. Len musí byť skutočne funkčná a počas celej dobu jazdy riadne pripevnená.

Všeobecne máte pri výbere cyklistickej helmy tieto možnosti:

  • cestné helmy
  • MTB prilby
  • BMX prilby
  • zjazdové prilby

Každá helma má svoje využitie, avšak do horského terénu môžete využiť MTB prilby a zjazdové prilby. Zjazdové sa pritom podobajú prilbám na motokros. 

Zdieľajte článok



Odporúčame cyklistické prilby






Ďalšie novinky

Cyklistická prilba v obci

Povinnosť nosiť cyklistickú prilbu v obci je iná v Slovenskej republike a iná v susednej Českej republike. Pretože cykloturistika je v oboch krajinách veľmi obľúbená, ujasníme si v dnešnom článku detaily.

S prilbou aj na kolobežku

Bez prilby sa nepúšťajte ani na kolobežku. Aj na nej sa dá ísť rýchlo a pády môžu mať fatálne následky.

Prilba - nevyhnutný doplnok cyklistov

Cyklistické prilby sú povinné mimo obce, pre deti do 15 rokov aj v obci. Prilba je však zásadnou a nevyhnutnou bezpečnostnou výbavou každého cyklistu.

všetky novinky