Kúpiť cyklistickú prilbu – e-shop

Sprievodca výberom
cyklo prilieb


Cyklistické prilby  >  Cyklistická prilba v obci

Cyklistická prilba v obci

Povinnosť nosiť cyklistickú prilbu v obci je iná v Slovenskej republike a iná v susednej Českej republike. Pretože cykloturistika je v oboch krajinách veľmi obľúbená, ujasníme si v dnešnom článku detaily.

Samozrejme ideálne je, ak majú deti aj dospelí dobre upevnenú cyklistickú prilbu na hlave neustále. Tak aspoň nemusíte riešiť zmeny, ktoré nastanú za hranicou o pár kilometrov ďalej, a navyše idete príkladom svojim deťom. Avšak je to takto:

  • Slovenská republika: ochranné prilby sú povinné mimo obce a pre deti do 15 rokov aj v obci. Navyše sú pre cyklistov aj chodcov na Slovensku povinné reflexné prvky na odeve v prípade zníženej viditeľnosti. Chodci nesmú používať pri prechádzaní cesty hudobné zariadenia MP3 a pod.
  • Česká republika: ochranné prilby sú povinné pre cyklistov do 18 rokov veku v akomkoľvek teréne, teda aj v obci a mimo obce. Deti mladšie ako 10 rokov môžu jazdiť na bicykloch len v sprievode osoby staršej ako 15 rokov. Osoba staršia ako 15 rokov môže viezť na bicykli dieťa mladšie 7 rokov na špeciálnej sedačke. Ako je zrejmé zo základného pravidla, všetci vymenovaní musia mať za všetkých okolností prilbu.

Z uvedeného vyplýva, že ak ste dospelý cyklista, v Českej republike nemusíte mať podľa zákona prilbu, ale na Slovensku mimo obce áno. Dôrazne vám však cyklistickú prilbu odporúčame.

Cyklistické prilby a zákon v okolitých krajinách

Zaujímavé je, že prilby nie sú povinné v susednom Poľsku. Zato tu môžu používať cyklotrasy aj vodiči mopedov, pokiaľ však neprekročia rýchlosť 40 km/h.

Ani v Nemecku nie je cyklistická prilba povinná. Deti mladšie ako 8 rokov tu nemôžu jazdiť na bicykli na cestách a deti do 10 rokov veku môžu ísť po chodníku, ale musia dať prednosť chodcom. Na nemeckých cyklistických uliciach (tzv. Fahrradstrase - ulica pre cyklistov, ktorú môžu využívať aj automobily) sa zavádza maximálna povolená rýchlosť 30 km/h pre cyklistov aj pre automobily.

V Rakúsku je cyklistická prilba povinná pre deti do 12 rokov.

Zdieľajte článok



Odporúčame cyklistické prilby






Ďalšie novinky

Cyklistická prilba v obci

Povinnosť nosiť cyklistickú prilbu v obci je iná v Slovenskej republike a iná v susednej Českej republike. Pretože cykloturistika je v oboch krajinách veľmi obľúbená, ujasníme si v dnešnom článku detaily.

S prilbou aj na kolobežku

Bez prilby sa nepúšťajte ani na kolobežku. Aj na nej sa dá ísť rýchlo a pády môžu mať fatálne následky.

Prilba - nevyhnutný doplnok cyklistov

Cyklistické prilby sú povinné mimo obce, pre deti do 15 rokov aj v obci. Prilba je však zásadnou a nevyhnutnou bezpečnostnou výbavou každého cyklistu.

všetky novinky